Followers

Thursday, 17 May 2012

Oh,Palestina!

Terpanggil nak update blog malam ni..
Rasanya start 15 Mei kot,kecoh kat FB pasal gambar DP kaler coklet bertutup mata..
NAKBAH Palestin
Nakbah : Malapetaka atau bencana besar
Nakbah Palestin : Penubuhan negara haram Israel yang diisytihar secara rasmi pada 15 Mei 1948
(Click to enlarge)

Berbalik pada DP kat Facebook..


Pendapat peribadi aku la kan..
Terpulang kat diri masing2 la nak tukar ke idak..
Nak tukar,tukar..
Kalau tak nak,terpulang..
For me,sesiapa yang menukar DP mereka adalah tuk menunjukkan keprihatinan kat rakyat Palestin..
Dari maklumat yang aku dapat,
Demi perpaduan menyokong lebih dari 3000 tahanan Palestin

yang melancarkan mogok lapar ketika ini.

Warna Coklat adalah warna pakaian yang dikenakan oleh entiti

zionis Israel ke atas BANDUAN BERANI MATI.


(*Logo di sebelah kanan ertinya "Shabas" dan ia merupakan
singkatan bagi "Perkhidmatan Penjara Israel)

Tahanan Palestin mogok lapar memerlukan bantuan anda, sila
berkongsi ini dengan kawan anda untuk menyebarkan
kesedaran mengenai mogok lapar yang terbesar dalam
sejarah.

Bilal Thiab - 77 Hari
Thaer Halahleh - 77 Hari
Hassan Safadi - 71 Hari
Omar Abu Shallal - 69 Hari
Mohammedd Al-Taj - 61 Hari
Mahmoud Sarsak - 55 hari
Faris Al-Natur - 48 hari
Jafar Ezz Al-Din - 54 Hari
Abdallah Al-Barghouthi - 33 Hari
Lebih daripada 2000 Banduan - 28 Hari.

Jangan biarkan media antarabangsa mengebumikan kes
mereka, semua tahanan meminta hak asasi mereka sebagai
tawanan perang, hak lawatan, hak pendidikan dan hak-hak lain
yang diisytiharkan oleh undang-undang antarabangsa.



Pasal mogok lapar tu,tak brani nak komen apa2..
Tak cukup lagi ilmu nak komen banyak2..
Tapi,if dorg tak wat camtu,agak2 mata kita still ttutup tak nak tahu pasal penderitaan dorg?
Sama cam kat Syria,if tak de kebangkitan kat Syria,sampai sekarang agaknya kita tak tahu pun pasal orang2 Sunni kena seksa rejim Bashar Assad..
Aku tahu pasal kat Syria pun baru awal tahun ni..
Tapi,mereka dah lama menderita..
Dah lama..
Mungkin sikap kita yang terlalu pentingkan diri..
Sibuk dengan hal masing2..
Sampaikan saudara2 seIslam kita pun kita buat tak endah..
Astaghfirullahalazim..

Kita sebenarnya lebih kuat daripada Israel..
SEBENARNYALAH..
Umat Islam ada kat seluruh dunia..
Kat Malaysia,Indonesia,Thailand,China,Afrika..
Dan banyak lagi..
If kita semua bersatu,
IF KITA SEMUA BERSATU..
Aku sure,Israel pun akan kalah dengan kita..
Tapi,apa yang aku dok perhati selama ni..
Berbeza politik,dok nak gaduh sakan..
Berbeza pendapat,dah tak nak bertegur sapa..
Berbeza itu,berbeza ini..
Dah taknak tengok muka dah..
Tolonglah saudara2 sekalian..
Kalau dah memang tak suka tahap mana pun..
Soal agama,BERSATULAH..
BERSATULAH..BERSATULAH..BERSATULAH..

Rasulullah pernah bersabda,
'Tidak beriman seseorang itu sehingga dia mengasihi saudaranya sepertimana mengasihi dirinya sendiri.'
(Riwayat Bukhari & Muslim)




No comments:

Post a Comment