Followers

Thursday, 26 January 2012

Kenapa wanita tidak boleh berpoligami?

Time aku kecik2 dulu..
Aku selalu terfikir..
Ustazah selalu cakap yang lelaki boleh kahwin 4..tapi perempuan tak boleh..
Aku memberontak dalam hati,'INI TIDAK ADIL!' (Zaman kecik2 dulu la..) Hehe..:-p

Perhatikan teko dan 4 gelas di bawah ini..
Teko = Lelaki
Gelas = Wanita
(Click to enlarge)


Nama-nama diatas tiada kaitan dengan yang hidup ataupun mati

Walaupun lukisan ni agak buruk,tapi mesej yang nak disampaikan dah terang lagi bersuluh..

Sekarang,perhatikan pabila 4 teko mengisi segelas yang bernama Minah

Nama-nama diatas tiada kaitan dengan yang hidup ataupun mati


(Mesti pelik rasanya)

Firman Allah dalam Surah An Nisa,ayat 3 :
4:3
Yang bermaksud :
Dan jika kamu khuatir tidak akan mampu berlaku adil terhadap (hak-hak) perempuan yatim (bilamana kamu menikahinya),maka nikahilah perempuan (lain) yang kamu senangi : dua,tiga atau empat.Tetapi jika kamu khuatir tidak akan mampu berlaku adil maka (nikahilah) seorang sahaja,atau hamba sahaya perempuan yang kamu miliki.Yang demikian lebih dekat agar kamu tidak berbuat zalim.

6 comments:

  1. haha. good. bahan grafik mcm ni lagi org senang faham terutama yang mempertikai napa pempuan xleh kwen 4 mcm laki. hehe

    ReplyDelete
  2. tapi kan, kenapa mesti teko disamakan dengan lelaki? kalau diterbalikkan teko tu perempuan dan cawan lelaki, tak ke resultnya sama? meaning, perempuan boleh kawin empat dan lelaki tak boleh.

    saya tidak menolak poligami sbg hukum Allah. saya yakin lelaki spt Rasulullah yang berpoligami mampu berlaku adil. kalau boleh, sy nak tahu jawapan yg lebih jelas kenapa wanita tidak boleh berpoligami. sebabnya, penerangan teko dan cawan ni dgn senang sekali boleh dipertikai oleh non-muslim spt yg saya terangkan di perenggan pertama. kalau ada jawapan lain, harap balas. thanks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang cite.Perempuan tak boleh poligami sebab kalau adanya poligami atau dibenarkan poligami untuk perempuan.Sama seperti lelaki.Boleh nikah 4 orang.Agak susah untuk mengagak siapa bapa kepada anak dalam kandungan si perempuan tersebut.faham tak? ok macam ni.yg teko ni hanyalah contoh.Jika perempuan nikah 2 atau lebih,bila dia pregnant,there will a question,who is the father? ayah yg pertama ke? atau kedua? :) One more.tiada di dalam al Quraan membenarkan wanita tuk bernikah dua,tiga atau empat.yang ada hanyalah lelaki.saya jarang buka blog ni.sila inbox saya di facebook. ^_^

      Delete
    2. Nak tau kenapa ?? Sebab lelaki walau melakukan persetubuhan 1000 kali pun tak akan ada bezanya macam sebelum kahwin. Tetapi kalau wanita disetubuh sekali sahaja sekalipun akan berubah bentuh faraj(hilang dara atau bibir faraj koyak) . Sebab itulah kalau wanita dirogol akan diperiksa farajnya dan bukan diperiksa zakar si perogol .(Sebab persetubuhan tiada kesan perubahan pada zakar) . Sebab itu kalau wanita sudah berkahwin dan diceraikan atau kematian suami dipanggil janda kerana pernah disetubuhi . Dalam islam tiada istilah lelaki duda . Duda itu hanya gelaran oleh orang melayu .

      Delete
    3. Golongan wanita jangan banyak soal ini ada fitrah ciptaan Allah . Walaupun wanita itu di dunia hanya satu-satunya isteri kepada suaminya , tetapi jangan lupa di syurga nanti akan dimadukan sekurang-kurangnya 70 bidadari . Kalau tak mahu dimadukan selama-lamanya , jangan masuk syurga ok? :)

      Delete
  3. Nak tau kenapa ?? Sebab lelaki walau melakukan persetubuhan 1000 kali pun tak akan ada bezanya macam sebelum kahwin. Tetapi kalau wanita disetubuh sekali sahaja sekalipun akan berubah bentuh faraj(hilang dara atau bibir faraj koyak) . Sebab itulah kalau wanita dirogol akan diperiksa farajnya dan bukan diperiksa zakar si perogol .(Sebab persetubuhan tiada kesan perubahan pada zakar) . Sebab itu kalau wanita sudah berkahwin dan diceraikan atau kematian suami dipanggil janda kerana pernah disetubuhi . Dalam islam tiada istilah lelaki duda . Duda itu hanya gelaran oleh orang melayu .

    ReplyDelete