Followers

Wednesday, 1 February 2012

Alangkah bertuahnya kita (wanita)

Alangkah bertuahnya kita..^_^


1.) Kita bekerja dengan Allah,jadi 'kilang 'manusia.Tiap-tiap bulan kita diberi cuti bergaji penuh..
7 sehingga 15 hari sebulan kita tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik.

2.) Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. Cuti ini bukan cuti suka hati tapi,cuti yang Allah beri sebab kita bekerja dengan Allah.Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang.Sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya.

3.) Satu lagi berita gembira untuk kita adalah, sepanjang kita mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosa..lahir saja bayi, seluruh dosa habis.. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali Allah. Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid.Allah izinkan terus masuk Syurga..

4.) Untuk peringatan semua wanita yang bersuami: Seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.

5.) Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan
suaminya yang tak disedari.. Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat,dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga. Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

6. ) Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah.Segala dosa-dosa anak,isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain. Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya. Dan semua lelaki fahami hati naluri seorang wanita dan isteri agar tidak derhaka denganNYA.

No comments:

Post a Comment